De bedste oplevelser i Bangkok

Bangkok er mangfoldig og kontrastfyldt og har mange spændende attraktioner - hvis du vel at mærke ved, hvor du skal gå hen! Bangkok er nemlig meget mere end osende biler, rullende gadeboder og mobile restauranter, som kæmper om den sparsomme plads. Her er også gamle pælehuse, der er omdannet til museer, Thailands smukkeste buddhistiske templer og spabade, hvor din krop bliver forkælet med urter og olier. Her på Bangkok.dk har vi begrænset os til en top ti over de bedste oplevelser i Bangkok - det kan give dig et overblik før din rejse til Bangkok.

1. Grand Palace med den smaragdgrønne Buddha

Det er sikkert og vist, at Bangkoks tidligere kongeresidens er et vidunder, der bør stå øverst på din huskeliste, når du rejser til Bangkok. Palace og dets mange templer har sjældent lukket, selv om du bliver mødt af folk i nærheden, som påstår det modsatte. Templerne stråler smukt i morgen- og eftermiddagssolen, og er det her i Grand Palace, du finder Thailands nationalmaskot, den smaragdgrønne Buddha.

2. Wat Pho med den liggende buddha

Er du ikke blevet blæst omkuld af guldglimtende spir og tempelporte på Grand Palace, skal du søge over til nabotemplet Wat Pho. Templet kendes især for den enorme liggende Buddha, der ligger fredfyldt til skue i et slør af røgelse. Men ingen bør snyde sig selv for en god gammeldags introduktion til thai massage, som tilbydes bagest på tempelgrunden - til lave priser og af veluddannede folk.

3. Kanalrundfart

Der var engang et Bangkok med et labyrintisk system af kanalveje. Så Bangkok fik prædikatet Østens Venedig. I dag er mange kanaler blevet fyldt med cement for at gøre plads til den svulmende bilpark. Men særligt i Bangkoks søsterby, Thonburi, benyttes kanalerne stadig som leverum. Så forvent mærkværdige huse, pælehytter og sejlende kogekoner. Og længst ude af kanalvejen begynder palmelunde og orkidefarme at titte frem.

4. Powershopping

Du tror, at shopping i Bangkok handler om at købe dig rig på kopierede mærkevarer? Tro nej. Bangkoks rige shoppingliv byder på selvgjorte designvarer med originale, thailandske præg. Håndvævede tæpper og sjaler, træfigurer i kunstfærdige udskæringer, porcelæn i smukke pastelfarver, T-shirts med opfindsomme tryk og perler, skræddersyede habitter og festkjoler, bestik i rene linjer til en fraktion af prisen derhjemme, malerier af fremadstormende lokale kunstnere og håndgjorte slagterknive med træskafter i eksotiske træsorter. Forsæt selv opremsningen, når du er færdig med din powershopping i Bangkok.

5. Madkunst på gaden

Intet over, og intet under Bangkoks gadekunstnere. De lokale spiser ved spiseborde i aluminium med usikkert understel. Bevæbnet med gaffel, ske og måske spisepinde, går de ombord i hundredvis af fast food retter, der er Thailands spisekammer. Og bortset fra aircondition, mangler der intet. Heller ikke chili og andet smagsforstærkende. Så selv om du bydes indenfor på mange fine restauranter i Bangkok, bør du ikke snyde dig selv for madkunsten på gaden.

6. Weekendmarkedet

Færdig med powershopping og mod på mere? Eller bare nysgerrig på, hvor alle thaierne handler tøj, sko, husdyr, husholdningsartikler, retrokunst, plasticdimser, planter, tørrede frugter og krydderier, second hand fund, akvariefisk og alt mulig andet? Jamen, så sørg for at være i Bangkok i weekenden, når Thailands største marked ruller sejldugen op tidlig lørdag og søndag morgen.

7. Kineserier i Bangkok

Chinatown er fyldt med mennesker - og biler. Kaos ved første øjekast, og alligevel kan Bangkoks kinesiske bydel blive en tilflugt fra byens øvrige gademylder. I små sidegader ligger templer med knaldrøde indgangspartier, og fra toppen af et af bydelens bedste hoteller er der ro til at nyde udsigten, så langt øjet rækker. Og når solen er gået ned, åbner Chinatown for sine madgryder, der simrer med hajfinnesuppe og sprutter af kulinarisk lyst.

8. Cykeltur

Det burde ikke være muligt at anbefale en cykeltur i en by med to millioner motoriserede køretøjer. Men en rundfart på de tohjulede i Bangkok er alligevel et af de bedste påfund de senere år. Enkelte steder har Bangkok faktisk fået cykelstier, men hovedparten af cykelglæden findes i Bangkoks søsterby, Thonburi, hvor cyklerne nemt transporterer dig mellem markeder og kanalsamfund.

9. Rygsæksmekkaet i Banglamphu

De startede som turister i lokalsamfundet. I dag er rygsæksfolket en attraktion i sig selv, når de slår sig løs i Banglamphu-distriktet, nord for Bangkoks historiske kvarter. Gadehandlen og køkkenerne her er tilpasset vores størrelser og appetit. Kunstcaféerne i området giver et sjældent godt indblik i en kultur, hvor Thailand møder Vesten og sød musik opstår. Og ind imellem rejsebureauerne, gæstehusene og flersprogede sælgere ligger fine buddhistiske templer i andægtig ro.

10. Ud af byen

Besøg Bangkok og smut ud af byen! Det lyder forkert, men et besøg i Thailands hovedstad udelukker jo ikke et smugkig i udkanten af metropolen. Flydende markeder, temaparker og den historiske by Ayutthaya bør kunne trække dig tidligt ud af den behagelige hotelseng. Og belønningen er historie, kultur og underholdning uden storbyens virvar og dieseldunst.